DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Çin’de yeni enerjili otomobil satışları Ağustos’ta ilk kez 1 milyon sınırını aştı

Yayınlanma Tarihi : Google News
Çin’de yeni enerjili otomobil satışları Ağustos’ta ilk kez 1 milyon sınırını aştı

Çin, Ağustos ayında yeni enerjili araç satışlarında tarihi bir zirveye ulaştı. Satışlar ilk kez 1 milyon adedi geçerek toplam binek araç pazarının yüzde 53,5’ini oluşturdu.

Çin’de yeni enerjili araçların satışları, Ağustos ayında ilk kez 1 milyon adedi geçerek yeni bir rekora imza attı. Bu araçlar, toplam binek araç satışlarının yüzde 53,5’ini oluşturdu ve yıllık bazda yüzde 42 oranında bir artış gösterdi.

Çin, böylece yeni enerjili binek araç satışlarında bir ayda 1 milyon adet sınırını aşan ilk ülke oldu. Geçen ayki satışların bir önceki rekoru Aralık 2023’te yaklaşık 950 bin adetle kırılmıştı. Yılın başından bu yana ise 6 milyon yeni enerjili araç satışı gerçekleşti.

Toplam binek araç pazarında ise geçen ay yüzde 1,1 oranında bir düşüş yaşandı ve satışlar 1.91 milyon adede geriledi. Bu düşüşe rağmen yeni enerjili araç satışlarındaki artış, hükümetin sunduğu teşviklerin etkisiyle mümkün oldu. Çin yönetimi, eski içten yanmalı motorlu araçları yeni enerjili araçlarla değiştirenlere 20 bin yuan (yaklaşık 2.800 dolar) destek sunuyor. Elektrikli araçlara geçiş yapmaya henüz hazır olmayan kullanıcılar için ise daha düşük hacimli ve emisyonu düşük motorlu araç alımında 15 bin yuan (yaklaşık 2.100 dolar) destek veriliyor.

Öte yandan, Avrupa ve diğer bazı bölgelerde elektrikli araç satışlarının büyüme hızında düşüş gözlemleniyor. Avrupa ve İngiltere’de yüzde 4 oranında bir düşüş yaşanırken, bu durumun devlet yardımlarının sonlandırılması ve Çinli elektrikli araçlara yönelik ticaret kısıtlamaları gibi faktörlerle ilişkili olduğu belirtiliyor.

KAYNAK : SANAYİ GAZETESİ

YORUM YAP