DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

BYD, otomobil devi Denza’nın tam sahibi oldu! Mercedes-Benz ile ortaklık son buldu

Yayınlanma Tarihi : Google News
BYD, otomobil devi Denza’nın tam sahibi oldu! Mercedes-Benz ile ortaklık son buldu

BYD, Denza markasının tamamına sahip olarak Mercedes-Benz ile olan ortaklığını sonlandırdı. 2011 yılında kurulan ortaklık, BYD’nin Denza üzerindeki kontrolünü artırmasıyla sona erdi.

Çin’in önde gelen elektrikli araç üreticisi BYD, Denza markasında önemli bir değişikliğe imza attı. Son günlerde yapılan açıklamalara göre, BYD, Denza’nın tamamına sahip oldu ve böylece Denza bir ortaklık markası olmaktan çıkarak bağımsız bir otomobil şirketine dönüştü.

Shenzhen Denza Yeni Enerji Araçları Co., Ltd. olarak bilinen Denza, 2011 yılında BYD ve Mercedes-Benz arasında kurulan bir ortaklık olarak başladı. Her iki şirket de %50 hisseye sahipti ve kayıtlı sermaye 7.76 milyar yuan (yaklaşık 1 milyar USD) idi. 2012 Pekin Otomobil Fuarı’nda tanıtılan konsept araç, 2014 yılında üretim modeline dönüştü ve ilk olarak Denza olarak piyasaya sürüldü. Bu araç, Mercedes B-Class platformu ile BYD e6 güç aktarma sisteminin bir birleşimi olarak dikkat çekti.

Denza’nın ilk modeli olan B-Class platformunu kullanan bu araç, ardından Denza 400 ve Denza 500 ile çeşitli iyileştirmelerle piyasaya sürüldü. Ancak bu araçlar büyük bir başarı elde edemedi ve 2019 yılında üretimden kaldırıldı. Bunun yerine, BYD Tang platformuna dayanan Denza X tanıtıldı. Denza X, elektrikli ve PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle) seçenekleri sunarak daha geniş bir pazar payı hedefledi. Mercedes-Benz’in daha fazla desteğiyle satışa sunulan Denza X, yine de istenilen başarıyı yakalayamadı.

2021 Aralık ayında BYD, Denza’daki hisselerini %90’a çıkararak Mercedes-Benz’in payını %10’a düşürdü. Bu noktadan itibaren Mercedes-Benz sadece bir hissedar olarak kaldı ve yeni araç geliştirme süreçlerinden çekildi. Yeniden yapılandırma süreciyle Denza X modelinin üretimi durduruldu ve 2022’de Denza D9 MPV, hem PHEV hem de tamamen elektrikli seçenekleriyle piyasaya sürüldü. Bu model, önceki sedan ve SUV’ların başarısızlığına rağmen önemli bir satış başarısı yakaladı.

2023 yılı boyunca Denza’nın başarı grafiği yükseldi ve N7 crossover ile N8 SUV modelleri tanıtıldı. N8, teknik olarak Denza X’in bir tür yenilemesi olarak kabul edilebilir. Denza, 2023 itibarıyla 200.000’inci aracını teslim etti ve bu yıl içinde yeni Z9 GT wagon’un teslimatlarına başlayacak. Ayrıca, Z9 sedan ve N9 SUV modelleri de yolda. Denza, şu anda Hong Kong ve kısa süre içinde Avrupa pazarına açılmayı planlıyor.

Denza’nın geçen yılki büyümesi ve yeni model planları, BYD’nin markanın geleceği için umutlu olduğuna işaret ediyor. BYD Yönetim Kurulu Başkanı Wang Chuanfu, “BYD ve Mercedes-Benz’in çocuğu olarak, Denza’nın devlerin omuzlarında doğduğunu söyleyebiliriz,” dedi. Mercedes-Benz’in markanın gelişimine katkısının azalmasıyla birlikte, Denza’nın daha başarılı bir hale gelmesi, BYD’nin tamamen sahip olduğu bu markanın gelecekte büyük başarılara imza atabileceğini gösteriyor.

KAYNAK : HABER MERKEZİ 

YORUM YAP