DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Dünyanın en büyük batarya üreticisi CATL nasıl batarya devi oldu?

Yayınlanma Tarihi : Google News
Dünyanın en büyük batarya üreticisi CATL nasıl batarya devi oldu?

Elektrikli araç bataryasında pazar lideri olan CATL, nasıl dünyanın en büyük batarya üreticisi haline geldi?

2024 yılının ilk beş ayında, Çinli batarya üreticisi CATL, elektrikli araç batarya pazarında yüzde 37,5’lik pazar payıyla liderliğini sürdürmeye devam ediyor. Peki CATL’ nin başarısının ardındaki sır ne? CATL nasıl batarya devi haline geldi? İşte detaylar…

CATL’in başarısının temelinde, yenilikçi teknoloji ve Ar-Ge yatırımları yer alıyor.Şirket, batarya performansını artıran ve maliyetleri düşüren yeni nesil piller üzerinde yoğunlaşarak rekabet avantajı sağladı. Ayrıca, sürdürülebilir enerji çözümlerine yaptığı yatırımlar, çevre dostu ürünlere olan talebi karşılamada önemli bir rol oynuyor.

CATL’in geniş müşteri ağı ve güçlü stratejik ortaklıkları da pazar hakimiyetinde etkili. Şirket, Tesla, BMW ve Volkswagen gibi dünya çapında tanınmış otomobil üreticileriyle olan iş birlikleri sayesinde ürünlerini global pazarda hızla yaygınlaştırdı. Bu ortaklıklar, CATL’in sadece tedarikçi değil, aynı zamanda yenilikçi bir çözüm ortağı olmasını sağlıyor.

Şirketin merkezi Çin’in Fujian eyaletindeki Ningde şehrinde bulunuyor. CATL, Ningde’de kuruldu. Şirket 1999 yılında Robin Zeng tarafından kurulan Amperex Technology Limited’in (ATL) bir yan kuruluşu olarak faaliyetlerine başladı. ATL başlangıçta lisanslı teknolojiye dayalı lityum-polimer piller üretti, ancak daha sonra kendileri daha güvenilir pil tasarımları geliştirdi.2005 yılında ATL Japon TDK şirketi tarafından satın alındı, ancak Zeng ATL’de yönetici olarak çalışmaya devam etti. 2012 yılında Zeng ve başkan yardımcısı Huang Shilin, ATL’nin elektrikli araç akü operasyonlarını yeni şirket CATL’ye devretti. Eski ana şirket TDK, 2015 yılına kadar CATL’de yüzde 15’lik bir hisseye sahipti.

Ana rakibi BYD’nin kendi araçlarına batarya tedarikine öncelik vermesi nedeniyle CATL, yabancı otomobil üreticileriyle ortaklıklar kurmayı başardı. CATL’ nin batarya teknolojisi şu anda uluslararası pazardaki elektrikli araç üreticileri tarafından kullanılıyor ve CATL, BMW, Daimler AG, Hyundai, Honda, Li Auto, NIO, PSA, Tesla, Toyota, Volkswagen, Volvo ve XPeng. gibi şirketlerle işbirliği yapmaktadır. Çin’deki müşterileri arasında BAIC Motor, Geely, GAC Group, Yutong Bus, Zhongtong Bus, Xiamen King Long, SAIC Motor ve Foton Motor bulunuyor.

BMW 2018 yılında elektrikli Mini ve iNext araçlarında kullanılmak üzere CATL’den 4 milyar € değerinde batarya satın alacağını duyurdu. Temmuz 2022’de Ford, Ford Mustang Mach-E ve Ford F-150 Lightning modellerinde kullanılmak üzere CATL’den batarya satın aldığını duyurdu.

Ekim 2022’de CATL, elektrikli araçlar için kaykay şasisi sağlamak ve ‘küresel ayak izini artırmak’ için VinFast ile anlaşmasını genişletti.

2023 yılında Ford, CATL’nin teknolojisini kullanarak Marshall, Michigan’da bir EV pil fabrikası kurma planını açıkladı. Tesis tamamen Ford’a ait bir iştirak olacak ve yaklaşık 2.500 işçi istihdam etmesi bekleniyor. Ford bunu yapmanın üretimi ABD’ye getireceğini ve birçok araç üreticisinin yaptığı pil ithalatını azaltacağını söylüyor.

CATL son olarak elektrikli tırlar için geliştirdiği Tectrans-T bataryasını IAA Transportation Fuarı’nda tanıttı.

Hannover’da başlayan fuarda IP69 sertifikalı elektrikli otobüs bataryasıyla damgasını vuran CATL, şimdi ise 3 milyon kilometreye yakın kullanım ömrüne sahip batarya geliştirdiğini duyurdu.

CarNewsChina’nın haberine göre, Tectrans – T Long Life Edition, 2,8 milyon km kullanım ömrüne ve 15 yıla sahip, 500 km menzile sahip ve CATL’nin QIJI Energy tarafından sağlanan, CATL’nin pil değişimi için sunduğu çok yönlü ağır hizmet tipi kamyon şasisi çözümünü destekliyor. 15 yıl ve 2,8 milyon km batarya ömrünü garanti eden CATL, şimdiden Mercedes-Benz Trucks, Scania Group, MAN, Volvo Trucks gibi ağır vasıta sektörünün en büyükleriyle iş birliği yaptığını açıkladı.

4C şarjı destekleyen ve 15 dakikada bataryasını %70 oranında doldurabilen Tectrans – T Superfast Charging Edition, 200-600 kWh kapasiteye ve 500 km menzile sahip.

KAYNAK : HABER MERKEZİ

YORUM YAP