DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Elektrikli otomobiller neden yanıyor? Çözümü bulundu!

Yayınlanma Tarihi : Google News
Elektrikli otomobiller neden yanıyor? Çözümü bulundu!

Elektrikli otomobillerin yanma olayları genellikle şarj edilirken veya kullanım sırasında meydana geliyor. Peki çözümü nasıl?

Son zamanlarda elektrikli otomobillere ilgi artıyor. Çevreyi koruma konusunda önem arz eden elektrikli araçların aynı zamanda bataryalarının yanması kullanıcılar için endişe konusuydu. Özellikle son zamanlarda ortaya çıkan elektrikli araç yangınları endişelerin iyice artmasına neden oldu. Güney Kore’de Mercedes – Benz EQE 350 elektrikli modelin yanması sonucu 23 kişinin hastaneye kaldırılması ve 900 aracın hasar alması konunun ciddiyetini gündeme getirdi. Bu olay sonrasında elektrikli araçların batarya sertifikasyon programının hızlandırılması gibi pek çok politika değişikliğine ve tartışmalara yol açmasına neden oldu.

ABD Ulusal Ulaştırma Güvenliği Kurulu’nun verilerine göre 100 bin araç başına 1.500’den daha fazla benzinli araç yanıyorken bu sayı elektrikli otomobillerde 25 adet. Batarya üreticileri yangın risklerine karşı önlemlerini artırmaya devam ediyor. Sıkı üretim süreçleri ve standartları, üretim hatalarından kaynaklanan yangınları önlemeye yardımcı oluyor. Örneğin, lityum demir fosfat (LFP) bataryalar, daha yüksek sıcaklıklarda termal kaçağa giriyor ve yangın riskini azaltıyor.

Ancak bu alanda en büyük gelişme katı hal bataryalarının standart olmasıyla başlayacak: Gelecekte katı hal bataryaları, yanıcı sıvı elektrolit kullanmadığı için daha güvenli bir alternatif sunuyor olacak. Bu teknoloji henüz seri üretimde kullanılmasa da, laboratuvar testlerinde oldukça sağlıklı sonuçlar elde edildi.Yangınla mücadele konusunda önemli gelişmeler kaydediliyor. Özel yangın söndürücü ve battaniyeler geliştirilirken itfaiyeciler için bu tip yangınlara müdahale eğitimleri düzenleniyor.

KAYNAK : SHİFTDELETE

YORUM YAP