DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Çin’de satılan araçların yarısı elektrikli!

Yayınlanma Tarihi : Google News
Çin’de satılan araçların yarısı elektrikli!

Çin elektrikli otomobilde hızını sürdürerek EV ve hibrit satışlarında ABD otomobil pazarını geride bıraktı. Çin Binek Araç Birliği’nin (CPCA) raporuna göre, Temmuz ayında Çin’de satılan araçların yarısından fazlası, elektrikli ve fişe takılan hibritlerden oluşan yeni enerjili araçlar (NEV) oldu.

NEV satışları, geçen yılın aynı dönemine göre %37 artış göstererek toplam araç satışlarının %50,7’sine ulaştı. Bu oran, Çin’in elektrikli araçları benimsemedeki hızlı ilerlemesini gözler önüne sererken, Batı pazarlarının gerisinde kaldığını gösteriyor. Örneğin, ABD’de NEV’ler 2024’ün ilk çeyreğinde toplam satışların sadece %18’ini oluşturmuştu.

Çin’in elektrili araç satışlarındaki bu büyük artış, tedarik zincirlerine yapılan yoğun yatırımlar ve BYD ile Li Auto gibi yerel markaların Temmuz ayında kırdığı satış rekorlarıyla destekleniyor. Ancak, genel otomobil satışları %3,1 düştü ve ekonomik zorluklar tüketici güvenini zayıflattı. Çin’in devlet planlama ajansı, araç alımlarında sübvansiyonları iki katına çıkararak bu soruna yanıt verdi. Sübvansiyonlar, Nisan’dan itibaren geriye dönük olarak araç başına yaklaşık 2.785 dolara yükselecek. Ayrıca, Pekin gibi şehirlerde NEV alımlarını teşvik etmek amacıyla araç lisans kotaları artırıldı.

Çinli otomobil üreticileri, fiyat savaşları ve önemli indirimlerle rekabeti artırıyor. Örneğin, BYD, Temmuz ayında hibrit SUV BAO 5’te %17,3 oranında bir indirim sundu. Ayrıca, Çinli EV’lerin Avrupa pazarındaki olası tarifelere karşı hazırlık olarak ihracatları yıllık %20 artış gösterdi.

Son birkaç yıldır, elektrikli arabalar daha popüler hale geldi ve yollarımızda daha fazla sayıda araç görünmeye başladı. Tipik olarak, bunlara EV denir. Ancak aşina olmayabileceğiniz başka bir terim daha var – NEV.

‘Mahalle elektrikli aracı’ ile karıştırılmaması gereken NEV, ‘Yeni Enerji Aracı’ anlamına gelir ve pille çalışan tam elektrikli araçlardan fişe takılan hibrit araçlara kadar her türlü elektrikli aracı tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

Kaynak: Sanayi Gazetesi

YORUM YAP