DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

BYD yatırımı yerli sanayiye de yaradı! Türkiye’de üretim yapan yerli firmalarla anlaşmalar kapıda…

Yayınlanma Tarihi : Google News
BYD yatırımı yerli sanayiye de yaradı! Türkiye’de üretim yapan yerli firmalarla anlaşmalar kapıda…

TAYSAD Başkanı Albert Saydam “BYD yetkilileri Anadolu’da yerli tedarikçileri ziyaret etmeye başladılar.” açıklamasında bulundu. İşte detaylar

BYD’nin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) dosyasında koltuk ve balata gibi birçok parçanın kendi bünyesinde üretileceğinin belirtilmesi, “BYD yerli tedarikçilerle çalışacak mı?” sorusunu gündeme getirdi. Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Albert Saydam, “BYD yetkilileri Anadolu’da yerli tedarikçileri ziyaret etmeye başladılar. Bunlar arasında koltuk, plastik, sac, kalıp ve lastik gibi parçaları üreten yerli tedarikçilerimiz de var. Spekülasyonların aksine, Türkiye’deki firmalarla iş birliği yapmanın yollarını arıyorlar,” açıklamasında bulundu.

Geçtiğimiz hafta yayınlanan dosyada, Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde planlanan yatırımla ilgili olarak, “Proje alanında pres, gövde kaynak, boyahane ve montaj hatlarından oluşan ana üretim aşamalarının yanı sıra şasi, iskelet (frame), motor üretimi (montajı), elektrikli araç bataryası montajı, araç tamponu, fren balatası, araç koltuğu ve araç kliması gibi parçaların üretimi için fabrikalar kurulacak” ifadelerine yer verildi.Konuya ilişkin görüşlerini paylaşan TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Albert Saydam, ÇED dosyasının olasılıkların tamamını değerlendiren bir ön rapor olduğunun altını çizerek, “Çeşitli spekülasyonlar ve tahminler var, ancak ben size gerçekleri anlatayım.

BYD yetkilileri Anadolu’da tedarikçi ziyaretlerine başladılar. Bu ziyaretler arasında koltuk, büyük plastik parçalar, sac, kalıp ve lastik üreten, altyapısı sağlam yerli tedarikçilerimiz bulunuyor. Türkiye’deki tedarik sanayicilerden bilgi topluyor, ziyaretler gerçekleştiriyor ve iş birliği imkanlarını araştırıyorlar” dedi.Proje kapsamında, inşaat aşamasında ortalama 2.500 kişi, işletme sürecinde ise 3 vardiya şeklinde toplam 12 bin kişi çalıştırılması planlanıyor. İnşaatın, gerekli izinlerin tamamlanmasının ardından 2025’te başlaması ve aynı yılın sonunda veya 2026’nın ilk çeyreğinde tamamlanması bekleniyor. 2025’in son çeyreğinde makine ve ekipman kurulumlarının başlanması ve 2026’nın ilk çeyreğinde tamamlanarak üretime geçilmesi öngörülüyor.

BYD yetkilileri, Türkiye’nin stratejik konumunun ve gelişmiş sanayi altyapısının, bu yatırım kararında etkili olduğunu belirtti. Manisa’daki fabrikanın, BYD’nin Avrupa pazarına yönelik üretim ve dağıtım operasyonlarını desteklemesi bekleniyor. Bu yeni tesis, elektrikli araçların yanı sıra batarya üretimi gibi ileri teknoloji ürünlerin de üretiminde rol alacak.

Çinli elektrikli araç devi BYD, Eylül 2024’te 419.426 prizli hibrit ve tamamen elektrikli araç satarak aylık bazda ilk kez 400 bin sınırını aştı.

Eylül ayı satış istatistiklerine göre, BYD’nin farklı marka ve modelleri şu şekilde sıralandı:

  • 204.605 adet: BYD Han, Song, Qin, Tang, Yuan serileri
  • 194.099 adet: BYD Seal, Dolphin, Seagull, Sea Lion serileri
  • 33.012 adet: Yurtdışı satışlar
  • 10.299 adet: Denza
  • 5.422 adet: Fangchengbao
  • 310 adet: Yangwang (Lüks marka)

Kaynak: Haber Merkezi

YORUM YAP